Mengawal AI demi masa depan - Kechil, Rafizah; Johan, Elly Johana (Unit Penerbitan Dan Publisiti JSKM, 2025)
Kecerdasan Buatan (AI) telah menjadi salah satu pencapaian terbesar manusia dalam abad ke-21. Teknologi AI telah membawa kemajuan yang luar biasa. Namun, di sebalik manfaatnya, AI boleh mendatangkan masalah kepada manusia jika digunakan tanpa kawalan. Kerajaan dan badan antarabangsa perlu memperkenalkan undangundang yang jelas untuk mengawal pembangunan dan penggunaan AI. Ini termasuk: Peraturan Privasi Data: Melindungi data pengguna daripada digunakan tanpa izin Larangan Teknologi Berbahaya: Mengharamkan pembangunan AI untuk tujuan tidak beretika, seperti pengawasan tanpa sebab atau senjata autonomi. Kepatuhan Etika: Memastikan setiap projek AI memenuhi standard etika yang ditetapkan.