Konsep gastro dakwah dan pelaksanaannya dalam memupuk nilai ta'dib dalam pembelajaran di universiti - Kamal Basir, Mohd Zuhaili; Ariffin, Muhammad Shahimi; Punding, Azlan Yusof (Corporate Communication Unit, UiTM Mukah Campus, 2025)
Universiti merupakan institusi penting dalam pembentukan individu yang bakal memimpin masyarakat. Usaha ini dapat direalisasikan menerusi pendekatan Ta’lim (Pembelajaran), Tarbiyah (Bimbingan) dan Ta’dib (Pembinaan akhlak). Namun, nilai Ta’dib kurang ditekankan dalam sistem pendidikan tinggi dengan fokus utama lebih kepada pencapaian akademik berbanding pembentukan akhlak dan etika siswa. Suasana pembelajaran di universiti sering kali memberi tekanan kepada siswa/i dari segi bebanan tugasan akademik dan kehidupan seharian. Pendekatan dakwah yang santai boleh menyediakan satu pelantar untuk mereka berehat, merawat jiwa (healing) dan melepaskan tekanan. Aktiviti dakwah yang bersifat santai seperti sesi bual santai, sesi tadarus di taman atau program memasak bersama menjadi pilihan generasi muda untuk lebih dekat dengan ajaran Islam.