Bahtera pendidikan yang retak: krisis penguasaan Matematik dan masa depan negara - Ariffin, Muhammad Shahimi; Kamal Basir, Mohd Zuhaili; Punding, Azlan Yusof; Sulaiman, Muhamad Nasarudin; Badarul Azam, Akmal Shafiq (Corporate Communication Unit, UiTM Mukah Campus, 2025)
Malaysia sedang berdiri di ambang cabaran besar apabila 84,025 pelajar gagal dalam subjek Matematik bagi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2024. Statistik ini bukan sekadar angka, ia merupakan gambaran kepada masa depan negara khususnya dalam pembangunan modal insan berteraskan sains, teknologi dan kejuruteraan. Sekiranya akar umbi sistem pendidikan kita terus dibiarkan reput, bagaimana mungkin kita mampu menanam benih kepakaran untuk membina bangsa yang kompetitif di peringkat global?