Victoria Bridge 1897, 2022 - Razali, Rosmidahanim (Unit Penerbitan UiTM Perak, 2023)
Perak Darul Ridzuan merupakan sebuah negeri yang kaya dengan sejarah, politik, ekonomi dan juga budaya. Salah satu sejarah yang tersenarai dalam negeri Perak adalah Jambatan Victoria. Jambatan keretapi ini juga dikenali sebagai Jambatan Enggor kerana terletak di Enggor, Kuala Kangsar. Artis memilih “The Victoria Bridge” sebagai sebuah karya seni kerana ia merupakan ikonik warisan negeri Perak dan khazanah negara. Jambatan keretapi Victoria mula dibina pada tahun 1897 dan dirasmikan oleh Sultan Idris Murshidul Azzam Shah pada 21 Mac 1900. Pada tahun 1910, jambatan ini telah digunakan sepenuhnya dan menjadi laluan terpenting untuk keretapi dari Perai ke Johor Bahru. Ia antara jambatan tertua di Malaysia yang kini telah berusia 122 tahun.