Ekspresi keunikan Tarian Dabus melalui karya seni cetakan lino yang bertajuk ‘Anak Dabus’ - Muhamad, Noor A’yunni (Unit Penerbitan UiTM Perak, 2023)
Seni Tarian Dabus dikatakan dicipta oleh Saidina Ali sewaktu zaman pembangunan Islam. Pada suatu Ketika, terlah berlaku perselisihan faham antara dua puak sehingga membawa kepada peperangan dan demi menakutkan pihak lawan, penyokong Saidina Ali pada ketika itu telah mencipta Tarian Dabus. Oleh kerana dabus dikatakan pada asalnya merupakan salag satu daripada elemen seni mempertahankan diri dan bukannya tarian, maka cara penyampaian Tarian Dabus ini memerlukan kecergasan, ketangkasan dan semangat keperwiraan termasuklah memerlukan sifat keceriaan ketika mempersembahkannya (Kesenian, 2003).