Program Pendidikan Kewangan Belia: membentuk celik kewangan generasi muda - Shamsuddin, Noor Emma; Sa’ait, Noraini; Nyandang, Joycelyne; Mejri, Norazimah; Yakub, Shaffaridzuan (Corporate Communication Unit, UiTM Mukah Campus, 2025)
Matlamat utama program ini adalah untuk memberikan pendedahan awal kepada pelajar mengenai kepentingan pengurusan kewangan peribadi dan strategi pelaburan bijak, selaras dengan usaha membentuk generasi belia yang celik kewangan serta berupaya membuat keputusan kewangan yang bijak dan berhemah. Pada sesi pagi, para pelajar telah terlibat secara aktif dalam simulasi permainan Cash Flow Game, iaitu satu kaedah pembelajaran berasaskan permainan yang menyeronokkan tetapi penuh dengan elemen pembelajaran. Melalui permainan ini, pelajar diuji dalam membuat keputusan kewangan berdasarkan senario dunia sebenar, termasuk pengurusan pendapatan, perbelanjaan, aset, dan liabiliti. Aktiviti ini menuntut pelajar untuk berfikir secara kritikal, menganalisis risiko, dan merancang strategi kewangan jangka panjang secara realistik.