Asas penjilidan bahan perpustakaan - Norudin, Nurul Amin; Abdullah, Mawar Noor (Perpustakaan Tun Dr Ismail, UiTM Johor, Segamat, 2021)
Di antara unit-unit yang tidak kurang penting peranannya dalam perkhidmatan Perpustakaan ialah Unit Pemuliharaan. Peranan Unit Pemuliharaan ialah untuk menyelamatkan bahan-bahan dari rosak, menjaga mutu ketahanan bahan-bahan, dan memanjangkan usia bahan-bahan bacaan. Unit Pemuliharaan menyediakan perkhidmatan penjilidan kepada semua bahagian di Perpustakaan Tun Dr. Ismail dan kepada lain-lain bahagian di UiTM Cawangan Johor.