Tafsiran mimpi dalam kehidupan Orang Asli - Merman, Hairulnisak (Unit Penerbitan UiTM Perak, 2023)
Alam mimpi sebagai panduan dalam kehidupan telah diguna pakai dari zaman Nabi dan para sahabat lagi. Ianya berlaku ketika Tuhan memberitahu kepada manusia tentang sesuatu perkara yang wajar dilaksanakan ataupun peringatan tanda amaran. Ia boleh dilihat bagaimana cara Nabi Yusuf mentafsir mimpi untuk Raja Mesir pada waktu itu. Menerusi tafsiran mimpi oleh Nabi Yusuf, masyarakat di bawah pimpinan Raja Mesir dinasihatkan agar mengasingkan sedikit hasil dan rezeki yang diperoleh untuk simpanan masa akan datang (M. Noh & N. Syahirah, 2020). Ianya memberikan maksud bahawa masyarakat ketika itu digalakkan untuk bekerja bersungguh-sungguh, berbelanja secara sederhana dan mengumpul simpanan untuk keperluan di masa akan datang.