Aktiviti sukarelawan sempena “Kuching Marathon 2019” - Francis, Frannelya; Robert Budull, Cyndra; Sulah, Abbylolita (UiTM Sarawak, 2020)
Seramai 137 orang pelajar interim dan pelajar program Kejururawatan dan Sains Rekreasi UiTM Cawangan Sarawak diiringi tiga orang pensyarah telah terlibat sebagai sukarelawan untuk Kuching Marathon 2019 yang telah diadakan pada malam 17 Ogos dan berakhir pada pagi 18 Ogos 2019. Seramai sepuloh ribu peserta tempatan dan luar negara telah mendaftar untuk kategori larian berbeza (42km, 21km, 10km dan 5km). 31 orang sukarelawan dipertanggungjawabkan menjaga stesen air, span dan kumpulan sorak di tiga lokasi berbeza iaitu DBKU 1, SUKMA dan Balai Bomba SUKMA.