Transkrip temubual bersama Dr Ghazali bin Lateh mengenai pengalaman beliau sebagai seorang pensyarah yang berpengalaman luas dalam bidang penulisan di Universiti Putra Malaysia - Muhidin, Muhammad Hazim; Airulanuar, Muhammad Akif (2014)
Transkrip ini mengandungi temu bual bersama-sama Dr. Ghazali bin Lateh mengenai kerjaya dan sumbangan beliau kepada negara. Beliau telah lama berkecimpung di dalam bidang pendidikan dan banyak memberikan sumbangan kepada negara. Temu bual ini telah diadakan pada jam 12 tengah hari pada 28 Mei 201? dan bertempat di bilik beliau di Universiti Putra Malaysia (UPM), Seri Serdang, 43400 Selangor Darul Ehsan. Temu bual yang dijalankan dalam tempoh tiga jam ini dibahagikan kepada tiga sesi: soalan mengenai latar belakang hidup beliau, soalan mengenai pendidikan awal sehingga kini, dan soalan mengenai sumbangan beliau kepada negara serta anugerah yang diterima semasa berkhidmat dalam bidang pendidikan. Beliau menceritakan tentang kisah dan latar belakang diri, serta pengalaman yang dilalui sebelum bergelar seorang pendidik, semasa berkhidmat sebagai Guru dan pensyarah. Selain itu, beliau juga turut menceritakan bagaimana beliau meneruskan bidang pendidikan ini di dalam negara dan menaikkan lagi taraf Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan di dalam Malaysia.