Konsep perancangan kewangan Islam - Ali, Noor Malinjasari; Abd Ghani, Roseziahazni; Abu Samah, A’tiqah Rashidah; Abdullah, Nur Muslimah Kamilah; Mohd Yusoff, Yau’mee Hayati; Borhanddin, Rahayu Izwani; Setia, Roszainora; Kamaruddin, Kardina; Mokhlas, Hasmi; Mohamad Khodri Harahap, Afif Zuhri (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2024)
Perancangan kewangan Islam berasaskan konsep dan kerangka teori Islam. Beberapa konsep asas perancangan kewangan Islam yang mesti dipatuhi terutamanya oleh perancang kewangan Islam dalam memberi nasihat kepada pelanggan mereka adalah pertama bahawa kekayaan adalah sebagai amanah.. Islam berpandangan bahawa Allah SWT adalah pemberi rezeki dan segala sumber dan harta itu adalah milik Allah SWT. Lahsasna (2010) memberi jaminan bahawa perancangan kewangan Islam mengambil kira prinsip bahawa Allah SWT adalah satu-satunya penyedia kepada semua ciptaan-Nya di muka bumi ini Seorang Muslim perlu mengikut peraturan Syariah kerana pada hari kiamat, dia akan ditanya tentang hartanya bagaimana dia memperolehinya dan bagaimana dia membelanjakannya.