Perancangan kewangan Islam dan usahawan - Ali, Noor Malinjasari; Abd Ghani, Roseziahazni; Abu Samah, A’tiqah Rashidah; Abdullah, Nur Muslimah Kamilah; Mohd Yusoff, Yau’mee Hayati; Borhanddin, Rahayu Izwani; Setia, Roszainora; Kamaruddin, Kardina; Mokhlas, Hasmi; Mohamad Khodri Harahap, Afif Zuhri (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2024)
Islam adalah agama yang syumul dan holistik yang mengatur semua aspek kehidupan, peribadi dan sosial, rohani dan kebendaan serta mengaitkan kehidupan dunia ini dengan akhirat. Ini bermakna kita sebagai manusia perlu mengamalkan Islam semasa menjalankan aktiviti perniagaan dan ekonomi. Begitu juga usahawan, perlu mempraktikkan ajaran Islam dalam proses muamalat mereka agar mendapat keberkatan. Umat Islam digalakkan untuk merancang kehidupan mereka dan berusaha untuk mencapai penetapan matlamat, dan secara isitqamah meminta pertolongan daripada Allah SWT. Peringkat akhir adalah dengan bertawakal iaitu menyerahkan segalanya pada Tuhan dan redha terhadap ketentuan qadha dan qadar.