Sekilas pandang industri makanan halal di Malaysia - Ali, Noor Malinjasari; Abd Ghani, Roseziahazni; Abu Samah, A’tiqah Rashidah; Abdullah, Nur Muslimah Kamilah; Mohd Yusoff, Yau’mee Hayati; Borhanddin, Rahayu Izwani; Setia, Roszainora; Kamaruddin, Kardina; Mokhlas, Hasmi; Mohamad Khodri Harahap, Afif Zuhri (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2024)
Usahawan adalah orang yang mempunyai ciri ciri mencari maklumat dan menjadi proaktif dan untuk itu, industry halal membuka ruang untuk para usahawan mengembangkan sayap perniagaan mereka kerana makanan halal menyediakan pasaran yang luas untuk para usahawan mencuba nasib. Malaysia telah pun dikenali sebagai antara pengeluar utama makanan halal dan menjadi Negara yang telah menubuhkan indicator makanan halal seperi logo halal JAKIM (Jabatan Kemajian islam Malaysia). Dilaporkan bahawa pasaran global untuk makanan dan gaya hidup halal mencecah USD3.7 trillion pada tahun 2019.