Keusahawanan dan robotik di Jepun - Mat Salleh, Suzila; Hamzah, Siti Fatimah Mardiah; Ali, Noor Malinjasari; Sulong@A.Rashid, Ruzaidah; Mohamed Nor, Raslina; Mohd Noor, Hasmida; Mohammed, Noor Hafiza (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2024)
Negara Jepun terkenal dengan hubungan uniknya dengan robot dan sejarah juga telah membuktikan Jepun maju dengan pesatnya dalam bidang keusahawanan dan inovasi teknologi yang berkaitan dengan robot. Mutakhir ini, kewujudan robotik telah menjadi titik tumpuan yang mendorong pertumbuhan ekonomi dan transformasi sosial bukan sahaja di Jepun malah di seluruh dunia. Perkembangan teknologi telah mendorong pemain industri untuk turut sama terlibat dalam industri robotik ini.