Keusahawanan dan penggunaan AI (Kecerdasan Buatan) - Mat Salleh, Suzila; Hamzah, Siti Fatimah Mardiah; Ali, Noor Malinjasari; Sulong@A.Rashid, Ruzaidah; Mohamed Nor, Raslina; Mohd Noor, Hasmida; Mohammed, Noor Hafiza (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2024)
Keusahawanan menggunakan kecerdasan buatan (AI) sangat dikenali di serata dunia namun ia semakin popular di Malaysia sejak kebelakangan ini. Teknologi kecerdasan buatan (AI) merupakan simulasi kecerdasan manusia yang digerakkan oleh mesin. Namun, kecerdasan buatan (AI atau dikenali sebagai Artificial Intelligence) telah menjadi fokus utama di Malaysia dengan beberapa langkah strategik telah dilakukan untuk memperkukuhkan kewujudannya. Antara inisiatif yang telah dilakukan dalam konteks keusahawanan AI di Malaysia termasuklah “Pelan Hala Tuju Kecerdasan Buatan Kebangsaan 2021-2025”.