Inisiatif Pendapatan Rakyat (IPR): mendorong keusahawanan perniagaan tempatan - Amirrudin, Faizatul Akmam; Mohd Shariff, Balqis (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2024)
Inisiatif Pendapatan Rakyat (IPR) dilancarkan pada 26 Februari 2023 dengan peruntukan RM750 hasil pembentangan Belanjawan 2024. IPR menumpukan kepada pendekatan serampang dua mata untuk meningkatkan pendapatan keluarga miskin tegar, miskin dan kumpulan B40 di samping mengurangkan masalah ekonomi harian melalui inisiatif IPR. Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli berkata, program IPR berupaya membantu golongan terbabit menjana pendapatan sekurang-kurangnya RM2,000 sebulan bagi membolehkan mereka keluar daripada garis kemiskinan. Beliau berkata, sasaran itu berdasarkan kajian yang dilaksanakan pihaknya berasaskan garis kemiskinan tegar yang ditetapkan pada kadar RM1,900 sebulan.