Industri kecil dan sederhana menjadi tonggak usahawan dalam kemakmuran negara - Ali, Noor Malinjasari; Mohamed Nor, Raslina; Mat Salleh, Suzila; Sulong @ A. Rashid, Ruzaidah; Mohd Noor, Hasmida; Hamzah, Siti Fatimah Mardiah; Borhanuddin, Rahayu Izwani; Mokhlas, Hasmi; Setia, Roszainora; Kamaruddin, Kardina (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2024)
Adalah sukar untuk mentakrifkan industri kecil dan sederhana (IKS) kerana tiada definisi yang tetap dan jelas. Klasifikasi IKS kebiasaannya menurut pelaburan dan jumlah kakitangan yang ada. Namun begitu, IKS memainkan peranan yang penting dalam memastikan keseimbangan ekonomi di dunia (Kumar & Ayedee, 2021). Sebahagian daripada aktiviti keusahawanan merupakan tulang belakang dalam pembangunan ekonomi dalam sesebuah negara kerana IKS merupakan sumber utama pendapatan bagi negara tersebut.