Ciri-ciri usahawan beradab - Mohd Zaki, Suhanom; Hamzah, Nur Masriyah; Abd Nassir, Asyura; Mohd Din, Norlaila (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Usahawan merupakan individu yang mencari pendapatan hidup melalui perusahaan perniagaan dan berkhidmat kepada masyarakat melalui perniagaannya. Secara amnya, terdapat ciri-ciri yang sering dikaitkan dengan usahawan seperti sentiasa mencari pembaharuan, bersikap proaktif, mengambil peluang untuk perubahan ke arah yang lebih baik, membuat pertimbangan yang bijak dalam perniagaannya dengan menitik beratkan aspek inovasi, keuntungan dan perkembangan.