Zakat perniagaan: manfaat dan keberkatan - Wan Yon, Wan Ariffin; Abdillah, Azlin; Awang Drahman, Dayang Nazari (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Mengeluarkan zakat merupakan salah satu tuntutan dalam rukun Islam. Dari segi bahasa, zakat bermaksud bersih, suci, subur, berkat dan berkembang. Manakala dari segi istilah syarak, ianya bermaksud mengeluarkan harta tertentu dengan kadar tertentu menurut syarat tertentu kepada golongan yang tertentu. Terdapat beberapa ayat di dalam Al-Quran yang menjadil dalil kewajipan mengeluarkan zakat. Antaranya, surah Al-Baqarah ayat 83, At-Taubah ayat 103 dan An-Nur ayat 56 (Shihab, 2020). Rukun mengeluarkan zakat menekankan kewajipan ke atas harta, apabila telah cukup rukun dan syaratnya seperti yang ditetapkan di dalam hukum syarak.