Galakan kepada golongan muda memilih kerjaya sebagai usahawan tani untuk menangani krisis makanan negara - Jalil, Zainah; Mohamed, Nor Aizan; Mohd Nordin, Noorain (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Malaysia banyak bergantung pada sumber makanan dari luar negara bagi memenuhi permintaan pengguna Mengikut pakar ekonomi negara, Prof Emiratus Dr Barjoyai Bardai, kebergantungan negara terhadap makanan impot telah meningkat pada kadar 80%. Jika keadaan ini berlaku secara berterusan, negara mungkin akan mengalami krisis makanan yang serius terutamanya apabila berlakunya sekatan impot dari negara pembekal seperti mana yang berlaku ketika pandemik Covid 19 melanda seluruh pelusuk dunia.