Tragedi berdarah tanah runtuh 2022: peringatan kepada pengusaha tapak perkhemahan - Othman, Ahmad Marzuki Amiruddin; Mustafa Kamal, Musmailina; Abd Mansor, Nor Hafizah; Othman, Norfizah; Raja Ahmad, Raja Adzrin (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Kejadian menyayat hati pada 2 pagi, 16 Disember 2022, bakal dikenang sebagai tragedi berdarah Malaysia apabila bumi bergoncang dan meruntuhkan tanah sebanyak 16,000,000 kaki padu, menimbusi sebuah tapak perkhemahan berhampiran Genting Highlands. Tragedi tersebut memerangkap 92 orang, kebanyakannya terdiri dari pekhemah dari kalangan keluarga, guru dan murid sekolah. 31 orang telah disahkan terkorban. Kejadian ini merupakan kejadian kedua terbesar negara melibatkan jumlah mangsa maut, selepas runtuhan Kondominium Highland Towers pada 1992 yang mengorbankan 48 nyawa. Runtuhan tanah dari ketinggian 70 meter meliputi kawasan seluas 1.21 ekar. Usaha pencarian mangsa menjadi sukar akibat tanah berlumpur dan aliran air bawah tanah kerana hujan lebat. Aliran air ini menyebabkan kaki cerun bukit menjadi lemah dan tidak stabil.