Projek KrafTaS - Sapiai, Nur Shaliza; Mohd Ghazali, Siti Aswani; Zulkarnain, Nordelina; Abdul Rahman, Khadijah; Mohd Ishak@Zainudin, Fadhilah (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2017)
Projek KrafTaS tercetus hasil dari tinjauan dan temubual dengan staf perpustakaan. Berkenaan lambakan surat khabar yang tidak digunakan.Setiap tahun perpustakaan akan membelanjakan hampir RM12,000 untuk melanggan surat khabar sebagai bahan bacaan di perpustakaan.Selepas 1 tahun, suratkahabar ini akan dilupuskan atau dijual bagi mengatasi masalah yang ruang simpanan yang sempit. Adalah satu kerugian kepada pihak perpustakaan jika surat khabar lama ini tidak dimanfaatkan sepenuhnya untuk tujuan penjanaan pendapatan. Projek KrafTas membantu pihak perpustakaan mendapat nilai tambah daripada produk kraf yang boleh dihasilkan oleh kertaskertas terpakai daripada surat khabar ini. Pihak perpustakaan melalui Kelab Pembaca Perpustakaan ( PTA Reader’s Club ) dan juga Kelab Persatuan IMAGE ( Fakulti Pengurusan Maklumat , UiTM Cawangan Kelantan akan menjadi tunjang dalam mengerakkan projek KrasTas. Keuntungan hasil jualan produk akan dibahagikan 50 % kepada pihak PTA , 25% kepada Kelab PTA Readers’ Club dan 25% kepada Kelab IMAGE. Projek ini bukan sahaja menjana pendapatan kepada pelbagai pihak terlibat, tetapi juga mengatasi masalah lambakan surat khabar lama yang sering kali dihadapi oleh kebanyakan perpustakaan , organisasi kerajaan mahupun organisasi pihak swasta. Projek KrafTaS bukan sahaja menguntungkan tetapi dapat menyokong konsep Kampus Hijau (Go Green).