Lada Sarawak menjulang prestasi pertumbuhan ekonomi dan sektor pertanian Malaysia - Jamadin, Nurnazirah (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Industri lada merupakan salah satu komoditi penting dalam sektor Agrikomoditi dalam industri pertanian di Malaysia. Industri ini di pelopori oleh pekebun-pekebun kecil yang memainkan peranan penting dalam menyumbang pertumbuhan ekonomi negara. Di peringkat pasaran antarabangsa, Malaysia berada di kedudukan kelima sebagai pengeluar lada terbesar di dunia. Dalam sesi pembentangan Bajet 2023 negeri Sarawak bertempat di Persidangan Dewan Undangan Negeri Sarawak baru – baru ini, destinasi utama eksport diperluaskan lagi ke negara luar seperti Jepun, Vietnam, Taiwan dan Korea Selatan. Selain itu, lada Sarawak juga mendapat permintaan yang tinggi di kalangan industri makanan dan hospitaliti terutamanya dari negara lain seperti Amerika Syarikat, China dan Singapura. Ini menunjukkan, permintaan lada Sarawak di negara luar semakin mendapat tempat di pasaran asing.