Salt Bae: pencetus kontroversi serta revolusi - Othman, Ahmad Marzuki Amiruddin; Mustafa Kamal, Musmailina; Abd Mansor, Nor Hafizah; Othman, Norfizah; Raja Ahmad, Raja Adzrin (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Acara penutup Piala Dunia 2022 dicemari dengan kontroversi, apabila viral seorang chef ternama, Salt Bae, menyalahi undang-undang FIFA dengan mencerobohi padang serta memegang trofi kejuaraan Piala Dunia. Aksi tersebut menjadi kemarahan kepada Lionel Messi, bintang utama Argentina, yang langsung tidak mengendahkan ajakan Salt Bae untuk bergambar bersama-sama. Jutaan peminat bola sepak seluruh dunia turut lantang mengkritik kehadiran tetamu tidak diundang itu. Ini adalah kerana hanya pemain, bekas pemain serta pemimpin negara sahaja yang dibenarkan untuk menyentuh piala tersebut. Manakala Salt Bae langsung tidak ada kaitan dengan upacara penutup sukan paling popular itu. Akibat dari tindakan bodohnya, Salt Bae dilarang dari menyertai mana-mana edisi Piala Dunia seumur hidup. Walau bagaimanapun, tindakan berani beliau telah menyebabkan timbul kembali minat peminat seluruh dunia untuk mengenali usahawan serta bintang masakan tersebut. Siapakah figura yang dikenali sebagai Salt Bae?