Program affiliate boleh menjana pendapatan sampingan dengan “Menjual Barang Orang Lain” - Salleh, Rashid; Faat, Farhan; Nordin, Nakia (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Pernah kah anda mendengar affiliate program?...Apakah perasaan anda apabila menerima sejumlah wang komisen dimasukkan kedalam akaun bank setelah menjual barang hanya menggunakan telefon mudah alih?...Bagaimana pula jika hasil pendapatan anda ini tidak melibatkan apa-apa kos pembelian dan lebih mudah berbanding bisens online yang lain?...Disini kami hendak kongsikan sesuatu yang dikenali sebagai program affiliate atau pun dikenali sebagai affiliate marketing didalam menajan pendapatan sampingan. Affiliate marketing merujuk kepada satu kaedah untuk menjana pendapatan online sebagai seorang ejen pemasaran yang tugasnya adalah mempromosikan produk, servis atau jenama tertentu. “Affiliate Marketing” dalam perkataan yang mudah, “Menjual Barang Orang Lain”.