Penganjuran Piala Dunia 2022 dari aspek perniagaan - Othman, Ahmad Marzuki Amiruddin; Mustafa Kamal, Musmailina; Abd Mansor, Nor Hafizah; Othman, Norfizah; Raja Ahmad, Raja Adzrin (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Piala Dunia FIFA yang dilangsungkan dari 20 November hingga 18 Disember 2022 bermula dengan langkah kiri semenjak dari awal pemilihan Qatar sebagai tuan rumah. Media Barat dilihat amat cenderung untuk menyaksikan kegagalan negara Islam tersebut sebagai tuan rumah, sehingga timbul banyak tuduhan melulu. Antaranya, tuduhan konspirasi dan rasuah kewangan, kritikan kerana larangan penjualan arak dan larangan pemakaian lilitan tangan (armband) ‘One Love’ yang menyokong LGBT, tuduhan stadium kosong dan dipenuhi oleh peminat-peminat yang diupah, kecaman kerana kematian pekerja pembinaan stadium serta banyak lagi.