Li Ka-shing: sang bilionair bergelar ‘Superman’ - Razali, Farhi; Othman, Mohd Zailani; Ismail, Irzan; Abu Hasan, Helmy Fadlisham (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Setakat semakan saya di halaman Forbes sebentar tadi, Li Ka-shing menduduki tempat ke 37 orang terkaya dunia dengan nilai bersih kekayaan sekitar USD34.8 bilion. Li Ka-shing merupakan pemegang saham Zoom. Siapa yang tidak tahu Zoom, bukan? Satu teknologi penting untuk persidangan atas talian, terutamanya ketika wabak Covid melanda. Saham itu dibeli oleh beliau dua tahun selepas Zoom dilancarkan, iaitu pada 2013 dengan jumlah pegangan sebanyak 8.6%. Pandemik Covid-19 melonjakkan nilai saham Zoom sehingga 399%. Susulan lonjakan ini, nilai pegangan beliau meningkat kepada USD11 bilion sekelip mata.