Peniaga digital ekonomi bijak cukai - Ahmad @ Muhammad, Norizam; Mohd Noor, Azura; Mohamad Fadzillah, Fazni (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Menjelang April dan Jun saban tahun, bergantung kepada jenis pendapatan yang diperoleh, setiap dari rakyat Malaysia yang layak membayar cukai akan sibuk mengisi borang nyata cukai pendapatan melalui aplikasi e-Filing yang merupakan sistem bagi pembayar cukai membuat pengisian dan anggaran cukai pendapatan secara dalam talian. Bagi mereka yang mempunyai pendapatan tetap dan mempunyai penyata gaji, pastilah tidak lari dari membayar cukai kerana majikan akan membuat Potongan Cukai Bulanan (PCB) kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) apabila mencapai jumlah pendapatan tertentu. Namun, ada yang tertanya-tanya, bagaimana dengan pempengaruh, Instafamous dan pencipta kandungan di platform seperti Tiktok dan YouTube yang meraih pendapatan lumayan sehingga mencecah lima angka sebulan? Adakah mereka juga perlu membayar cukai?