Nasi Daging Ayaq Asam Tapah: istimewa dan lazat - Abdul Razak, Farihana; Osoman, Afidah; Sarudin, Ezzah Suraya; Aziz, Nurul Hidayah (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
“Nasi Daging Ayaq Asam Tapah” merupakan hidangan yang wajib dicuba dan dirasai keenakannya oleh pengunjung dan penduduk setempat di Tapah, Perak. Makanan yang berasal dari Utara tanah air ini telah diperkenalkan oleh pasangan suami isteri yang bernama Puan Noor Azwin dan Encik Muhammad Zul Akmal. Santapan ini telah menjadi salah satu pilihan bagi menu tengahari. Perniagaan “Nasi Daging Ayaq Asam Tapah” telah bermula pada tahun 2018 iaitu dengan penghantaran dari rumah ke rumah dan pejabat (“Cash on delivery”). Kemudian, lokasi perniagaan bertapak pula di pasar Ramadhan, Langkap dan kini telah beroperasi sepenuhnya di dataran perniagaan Majlis Daerah, di Jalan Temoh, Taman Bukit Hijau, Tapah, Perak. Puan Noor Azwin menghidangkan nasi daging ayaq asam ini dalam talam dan harganya bermula daripada RM8. Tidak dinafikan, kelazatan nasi seiring dengan kepedasan air asam yang memukau para penggemar makanan utara ini. Selain daripada daging, ayam juga turut tersedia; dan menu bihun sup utara dengan sambal merah antara yang diperkenalkan oleh usahawan muslim ini.