Memahami nisbah semasa dalam menilai kedudukan kewangan - Noyem, Josephine Avelind; Awang Drahman, Dayang Nazari; Abdillah, Azlin; Kassim, Zalila @ Azalilah (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Prestasi sesebuah perniagaan boleh diukur dari semasa ke semasa dengan menggunakan analisis nisbah. Nisbah ini boleh didapati daripada data penyata kewangan yang telah disediakan oleh sesebuah perniagaan. Analisis nisbah membolehkan peniaga mentafsir penyata kewangan untuk menilai kesihatan kewangan perniagaan di samping membantu pemilik merancang hala tuju perniagaan.