Manusia pupus dalam masa 30 tahun akibat AI? - Johan, Elly Johana; Kechil, Rafizah (Unit Penerbitan Dan Publisiti JSKM, 2025)
Geoffrey Hinton adalah seorang saintis komputer British-Kanada yang terkenal dengan sumbangannya dalam bidang kecerdasan buatan (AI). Beliau sering dirujuk sebagai "Bapa Kecerdasan Buatan" kerana aktif mengembangkan domain kajian dalam rangkaian neural yang meniru cara otak manusia berfungsi. Geoffrey Hinton meramalkan terdapat kebarangkalian di antara 10% hingga 20% manusia pupus dalam masa 30 tahun disebabkan oleh pembangunan AI yang tidak terancang seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 1.