Peranan usahawan dalam melestarikan alam sekitar melalui kempen pengurangan penggunaan penyedut minuman - A. Rahim, Nur Rifhan; A. Rahim, Nur Syafiqah; Hassan, Nurfarhana; Jasmi, Zarith Sofia; Mohamad Razali, Nur Hanisah (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Penggunaan bahan yang berasaskan plastik sememangnya memberikan banyak keuntungan kepada usahawan disebabkan kosnya yang lebih murah. Namun, tanpa kita sedari, penggunaan bahan plastik ini telah mendatangkan pelbagai masalah yang tidak berkesudahan sehingga boleh mendatangkan kemusnahan dan kerosakan kepada alam sekitar. Malaysia telah disenaraikan sebagai penyumbang kedua tertinggi pencemaran plastik di Asia (Nur Adleena Ezzaty, 2021). Sikap segelintir daripada kita yang memandang ringan terhadap isu alam sekitar apabila kita membuang botol plastik, pembungkus makanan, beg plastik termasuklah penyedut minuman plastik dengan sesuka hati telah menyebabkan alam sekitar kita tercemar serta mengganggu habitat di darat mahupun di lautan.