Transkrip temubual bersama penduduk Kampung Melayu Raya Tuan Hj. Idris Bin Tuan Hj. Mohd Yunos, Puan Hakila Bt Rafit, Puan Hajjah Sarumi Bt Basiron dan Tuan Johari Bin Marsan tentang sejarah dan keunikan Kampung Melayu Raya - Md Zali, Mastura; Ramli, Nurain; Zainal Abdin, Nurul Amirah; Fathilah, Raihana (2014)
Kampung Melayu Raya adalah sebuah kampung tradisional yang teratur dan telah dibuka dengan rasminya pada 04 November 1952. Nama Kampung Melayu Raya diberi, bersempena dengan nama Encik Ali Bin Raya yang merupakan Pegawai Daerah Segamat pada ketika itu. Keluasan kampung ini dianggarkan seluas 1800 ekar dan terdapat 200 buah rumah. Pekerjaan utama penduduk kampung ini ialah sebagai pekebun kecil, di mana ada di antara mereka yang mengusahakan ladang getah sendiri atau mengambil upah. Kampung Melayu Raya merupakan sebuah kampung yang aktif dari segi penganjuran pelbagai jenis program. Kampung Melayu Raya juga terkenal dengan pelbagai keunikan dan kebudayaan seperti kraftangan dari daun getah, kuih tradisional iaitu kuih cakar ayam, dan terdapat kelab kompang yang terkenal dengan kejayaannya. Terdapat juga sukan yang sentiasa dijalankan sepanjang tahun seperti sambutan hari pekerja 2 hari 1 malam dan sebagainya. Antara sukan yang terkenal di Kampung Melayu Raya ialah futsal dan badminton.