Krisis perubahan iklim: cabaran baharu mendepani usahawan - Mohd Radzi, Naziatul Aziah; Saidi, Normaizatul Akma; Mansor, Nur Aliah (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Dasar Keusahawanan Nasional (2030) bertujuan untuk memberi panduan kepada penyediaan kerangka atau ekosistem yang holistik untuk pembangunan keusahawanan di Malaysia. Kerajaan sangat komited untuk melahirkan lebih ramai lagi usahawan memandangkan peranan usahawan yang memberi sumbangan kepada KDNK negara, memberikan daya saing dalam perindustrian serta penciptaan peluang pekerjaan. Cabaran adalah aspek sinonim yang sangat berkaitan dengan para usahawan. Hasil dapatan kajian oleh Nawi etal. (2021) mendapati antara cabaran yang perlu dihadapi oleh usahawan muda adalah sistem sokongan yang rapuh daripada orang sekeliling terutamanya keluarga dan penyesuaian diri terhadap kehidupan dan karier sebagai usahawan biasa mahupun usahawan sosial. Cabaran lain adalah pengurusan kewangan, saingan daripada pesaing, perlu kekal relevan dan terus berdaya saing.