Digitalisasi dan usahawan pelancongan dalam pasca pemulihan COVID-19 - Saidin, Siti Salina; Mansor, Nur Aliah (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Situasi semasa dan cabaran yang dihadapi negara dalam dalam industri pelancongan dan hospitaliti menunjukkan bahawa pandemik COVID-19 yang sedang berlaku ini merupakan sebuah krisis berskala global. Pelancongan domestik dan antarabangsa telah berkembang dengan pesat di Malaysia terutamanya sebelum berlakunya pandemik COVID-19. Pendapatan yang diperoleh pada tahun 2019 sebanyak RM 86.14 billion dengan ketibaan 26.1 juta pelancong melalui industri pelancongan dan hospitaliti membuktikan industri pelancongan dan hospitaliti antara penyumbang terbesar kepada ekonomi negara.