Pembudayaan keusahawanan di kalangan mahasiswa: usahawan IceLy, alumni UiTMT - Mohamad, Zuraida; Abd Ghani, Roseziahazni; Abu Samah, A’tiqah Rashidah; Mohd Kassim, Nor Akila; Che Ngah, Haslina (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Sistem pengajaran dan pembelajaran di UiTM sentiasa menggalakkan pelajar untuk terlibat dengan penjanaan melalui pelbagai program keusahawanan samada melalui subjek pembelajaran atau melalui kelab-kelab pelajar. Malaysian Academy of SME & Entrepreneurship Development (MASMED) UiTM Terengganu sendiri mempunyai dana dan membuka ruang kepada pelajar menjalankan aktiviti perniagaan di dalam kampus. Selari dengan matlamat dan perancangan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dalam konteks Institut Pengajian Pinggi (IPT), Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2015 – 2025 menekankan kepentingan untuk melahirkan graduan yang holistic dan mempunyai ciri-ciri keusahawanan yang seimbang dengan memiliki sikap berdaya saing dan berkaliber.