Transkrip temubual bersama Encik Sulaiman Bin Mat Idris, Encik Pet Bin Buntal, Encik Khairullah Bin Hj Daud, Encik Ramli Bin Ariffin dan Puan Kursiah Binti Mohamad Diah mengenai sejarah Jementah dan keunikan yang terdapat di Jementah - Zulkarnain, Farah Nabilah; Mat Nor, Nor Faziana; Muhamad, Nur Suhaily; Abd Rahman, Nur Umairah (2014)
Transkrip ini membincangkan susur galur sejarah Jementah, termasuk asal usul nama serta beberapa peristiwa menarik yang penting untuk dilindungi dan dipelihara sebagai bahan sejarah, seperti Peperangan Saudara Jementah, Penjajahan Jepun, dan kedatangan Komunis ke Jementah. Selain itu, keunikan di Kampung Paya Jakas, Jementah turut diketengahkan, termasuk kewujudan Mini Muzium yang dimiliki oleh Encik Pet Bin Buntal. Tambahan pula, Encik Khairullah Bin Hj. Daud berkongsi maklumat mengenai populasi Kampung Paya Jakas, aktiviti yang diadakan untuk penduduk, serta cara beliau menangani masalah jenayah di kampung. Manakala, Encik Ramli Bin Ariffin menceritakan keunikan dalam pembuatan parang, dan Puan Kursiah Binti Mohammad Diah menceritakan keunikan dalam bidang Industri Kecil dan Sederhana (IKS) yang beliau ceburi, termasuk katering, kanopi, serta pembuatan kuih raya.