Persekitaran kerja dan Prestasi Pekerja– Satu kupasan awal Untuk Para Usahawan - Ali, Noor Malinjasari; Muhammad Khodri Harahap, Afif Zuhri; Abd Ghani, Roseziahazni; Abu Samah, A’tiqah Rashidah; Mohamed Yusoff, Yaumee Hayati; Abdullah, Nurmuslimah Kamilah; Borhanuddin, Rahayu Izwani; Kamaruddin, Kardina (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Persekitaran kerja adalah faktor paling kritikal dalam memastikan pekerja berpuas hati dalam dunia perniagaan hari ini. Persekitaran kerja hari ini semakin berbeza, pelbagai dan sentiasa berubah. Pekerja berada dalam ekonomi yang sentiasa berkembang dengan peluang pekerjaan yang tidak terbatas. Kombinasi ini telah mewujudkan satu persekitaran dimana perniagaan atau usahawan memerlukan pekerja yang boleh diharap melebihi daripada pekerja memerlukan pekerjaan (Smith, 2011). Setiap organisasi memerlukan pekerja yang mempunyai kemahiran yang dinamik untuk mencapai kehendak organisasi dan pekerja yang komited kepada organisasi atau usahawan dan mempunyai prestasi kerja yang tinggi. Oleh itu, organisasi yang bersaing untuk merebut pekerja yang cemerlang perlu berbuat sesuatu untuk menarik pekerja yang berpotensi dengan menyediakan persekitaran kerja yang selesa