Usahawan robotik di Jepun - Mat Salleh, Suzila; Ali, Noor Malinjasari; Hamzah, Siti Fatimah Mardiah; Mohd Noor, Hasmida; Mohamed Nor, Raslina; Sulong @ A. Rashid, Ruzaidah (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Di Jepun, industri robotik telah berkembang pesat dalam beberapa dekad sejak kebelakangan ini. Beberapa usahawan yang berjaya di negara itu telah dikenal pasti terlibat dalam bidang robotik. Antaranya adalah Tadahiro Kawada, pengasas Kawada Industries, dan Hiroshi Ishiguro, seorang profesor di Universiti Osaka dan pengasas Institut Penyelidikan Telekomunikasi Lanjutan Antarabangsa dan Takahashi Tomotaka, pengasas dan pengerusi Robo Garage serta profesor di Universiti Tokyo.