Wanita dan industri penternakan - Zainol, Zamzila Erdawati; Abdullah, Mohd Noor Ariff; Alias, Anuar (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Industri penternakan di Malaysia merupakan salah satu industri penting yang menyumbang kepada sumber ekonomi negara. Industri ini melibatkan aktiviti penternakan seperti lembu, kerbau, kambing, biri – biri dan juga ayam. Secara umumnya, industri penternakan ini dimonopoli oleh kaum lelaki. Namun peredaran zaman memperlihatkan perubahan mula berlaku di mana, bidang ini sudah mula membabitkan penglibatan wanita.