PPPG dan keusahawanan: ENT 300 pencetus usahawan graduan - Sulaimin, Shamsul Annuar; Asmui, Mas'udah; Md. Juperi, Nurul Zahidah; Hamid, Siti Fazilah (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Diploma Pengurusan dan Teknologi Pejabat dahulunya dikenali sebagai kursus Stenografi dan diperkenalkan oleh Dewan Latihan RIDA pada tahun 1956 (Jabatan Arkib Universiti, 4 Mei 2020). Diploma ini kemudiannya ditawarkan di Universiti Teknologi MARA (UiTM), Cawangan Pahang, Kampus Jengka sejak tahun 1986 dan sekarang ianya di bawah Pusat Pengajian Pengurusan Gunaan (PPPG), Fakulti Pengurusan dan Perniagaan (FPP). Diploma ini menawarkan pengajian dibidang kesetiausahaan, pentadbiran, pengurusan, dan teknologi pejabat. Graduan diploma ini telah banyak berkecimpung di dalam bidang keusahawan seperti sektor makanan, perkhidmatan, pengangkutan dan lain-lain lagi.