Katalis usahawan asnaf ke arah fasa endemik - Badri Shah, Noor Sharida; Muhamad Yusuf, Noor Hafizha; Ahmad, Zulaiha; Mohd Zulkifli, Shaliza Azreen; Fuad, Nurwahida (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Usahawan asnaf merupakan pemain industri Perusahaan Kecil dan Sederhana dan merupakan figura penting yang menyumbang kepada kepesatan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) di Malaysia. Rentetan daripada pandemik covid 19, usahawan PKS semakin tenat kerana tiada aliran tunai sekurang-kurangnya tiga bulan disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan hanya 1/3 sahaja mampu menampung perbelanjaan mereka sehingga Mac 2020. Oleh yang demikian, usahawan asnaf berdepan dengan masalah kewangan yang kritikal dalam tempoh PKP dan juga berisiko untuk muflis. Fenomena pandemik covid 19 juga telah mencipta peningkatan yang ketara golongan asnaf di mana hampir seluruh negeri di Malaysia melaporkan peningkatan jumlah penerima zakat.