Strategi penetapan harga yang berkesan untuk perniagaan - Othman, Norfizah; Razi, Nini Suhana Mastini; Othman, Ahmad Marzuki Amiruddin; Mustafa Kamal, Musmailina; Abd Mansor, Nor Hafizah (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Perniagaan menawarkan produk atau perkhidmatan di dalam memenuhi keperluan serta citarasa pelanggan. Matlamat utama perniagaan adalah menawarkan produk/perkhidmatan yang menghasilkan keuntungan dinilai melalui hasil melebihi kos perniagaan. Kos merupakan jumlah wang yang dikeluarkan untuk menghasilkan sesuatu produk/perkhidmatan seperti kos input, proses dan output. Pengurusan kos adalah suatu proses di mana perusahaan menggunakan perakaunan kos bagi melaporkan dan mengawal kos, termasuk penetapan harga jualan.