Transkrip temubual bersama Sarjan lbrahim bin Jidon sepanjang perkhidmatan beliau sebagai Askar Jurutera Pasukan Keselamatan Negara dari 1956-1976 - Hamidon, Hazwan; Mohd Nordin, Mohamad Naqib (2013)
Ibrahim bin Jidon merupakan seorang bekas askar jurutera yang berkhidmat di bawah tiga badan keselamatan: British Army, Federation Engineer, dan Rejimen Askar Jurutera dari tahun 1955 hingga 1976. Beliau memulakan karier tenteranya sebagai Royal Engineer (RE) dalam Squadron 76 di Kluang, Johor pada Januari 1955, ketika berumur 19 tahun. Selepas British Army dibubarkan, beliau ditawarkan menyertai Federation Engineer pada tahun 1957 sebelum merdeka. Seterusnya, Federation Engineer ditukarkan kepada Rejimen Askar Jurutera pada tahun 1963. Beliau menamatkan kerjaya sebagai Askar Jurutera pada usia 39 tahun pada tahun 1976. Peranan khas askar jurutera ketika itu termasuk tugas-tugas memusnah bom, membersih kawasan periuk api, membina jalan, jambatan, landasan kapal terbang, serta menyediakan bekalan air. Sepanjang perkhidmatannya, beliau telah melalui dua peristiwa penting iaitu serangan komunis (dari tahun 1955 hingga 1957) dan Konfrontasi Malaysia-Indonesia pada tahun 1966 di Sarawak. Beliau telah dianugerahkan beberapa anugerah, antaranya Pingat Perkhidmatan Setia, General Service Medal, Pingat Perkhidmatan Berbakti, dan Pingat Perkhidmatan Malaysia.