Sumbangan industri kotej kepada masyarakat luar bandar Sarawak - Ahmad, Azura; Narawi, Susana; Norizan, Saifulrizan; Ismail, Nur Izyan (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Industri Kotej (IK) merupakan sebuah industri dimana operasi utamanya terletak di kawasan rumah atau zon luar bandar (Gralton, 2007). Secara amnya, IK adalah industri bersaiz mikro dan diuruskan bersama ahli keluarga pemilik. Kewujudan IK terutama di kawasan luar bandar adalah amat penting kerana ia memberi impak besar bukan sekadar kepada pemilik IK tetapi juga dapat meningkatkan ekonomi masyarakat setempat.