Pusat komuniti desa pemangkin aktiviti keusahawanan - Abdullah Kamar, Muhamad Asri; Ali, Mohamad Azal Fikry (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Pusat Komuniti Desa (PKD) merupakan pusat aktiviti masyarakat di kampung tertentu yang diwujudkan oleh Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB). PKD merupakan penstrukturan semula Rural Transformation Centre (RTC) dan Mini Rural Transformation Centre (MRTC) yang telah dilaksanakan oleh kerajaan pada 11 Oktober 2018 [1]. Moto PKD ialah ‘Satu Hentian Pelbagai Perkhidmatan’.