Penjaja sayur bermotosikal sebagai agen keusahawanan sosial - Ibrahim, Mazne (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Masih segar dalam ingatanku, di zaman kanak-kanak dahulu sudah menjadi kebiasaan kami kanak-kanak melihat ibu-ibu membeli sayur-sayuran dan barang dapur daripada penjaja sayur yang menunggang motosikal di kawasan kejiranan kami. Trend penjaja sayur bermotosikal ini sebenarnya telah lama wujud di tanah air kita. Akan tetapi, bilangan penjaja sayur ini dilihat kian pupus dek kerana masyarakat kita sekarang yang lebih banyak membeli barangan keperluan dapur di pasar basah, pasar raya mahupun pasar tani.