Transkrip temubual bersama: Dato' Siti Rahmah Kaşsim mengenai peranan dan sumbangan beliau dalam perjuangan untuk mencapai kemerdekaan di Tanah Melayu - Supai, Mohd Hanaffi; Zannal, Muhammad Amirullraziq (2014)
Transkrip ini mendokumentasikan temu bual Mohd Hanafi bin Supai dan Muhammad Amirullraziq bin Zainal bersama Dato' Siti Rahmah binti Kassim pada 16 Disember 2014. Temu bual ini dijalankan di pejabat beliau di No. 73, Jalan Seri Rahang Tiga 3, Taman Seri Rahang, Seremban, Negeri Sembilan Darul Khusus. Dato' Siti Rahmah dilahirkan pada tahun 1926 di KamTranskrip ini mendokumentasikan temu bual yang dijalankan oleh Mohd Hanafi bin Supai dan Muhammad Amirullraziq bin Zainal bersama Dato' Siti Rahmah binti Kassim pada 16 Disember 2014. Temu bual ini berlangsung di pejabat beliau di No. 73, Jalan Seri Rahang Tiga 3, Taman Seri Rahang, Seremban, Negeri Sembilan Darul Khusus. Dato' Siti Rahmah, yang dilahirkan pada tahun 1926 di Kampung Batu Hampar, Rembau, berumur 88 tahun ketika ditemu bual. Beliau menerima pendidikan awal di Madrasah Al-Huda, di mana beliau mula mengenal erti perjuangan dan mendapat inspirasi daripada gurunya untuk bangkit memperjuangkan kemerdekaan Tanah Melayu. Sejak itu, beliau aktif bersama rakyat lain dalam menuntut kemerdekaan. Pengorbanan beliau sangat besar, termasuk kesanggupan menyerahkan harta pusaka pemberian ibu bapanya untuk membiayai rombongan Tunku Abdul Rahman ke London bagi menuntut kemerdekaan. Sumbangan gelang emas dan ucapan beliau di Dewan Hang Tuah telah menjadi inspirasi kepada rakyat untuk turut sama menyumbang wang ringgit dan harta peribadi bagi perbelanjaan rombongan tersebut. Pengorbanan para pemimpin dan rakyat terdahulu, termasuk Dato' Siti Rahmah, membolehkan kita menikmati kemerdekaan dan keamanan sehingga kini.pung Batu Hampar, Rembau, dan berumur 88 tahun ketika ditemu bual. Beliau mendapat pendidikan awal di Madrasah Al-Huda, tempat beliau mula mengenal erti perjuangan dan mendapat inspirasi daripada gurunya untuk bangkit memperjuangkan kemerdekaan Tanah Melayu. Sejak itu, beliau aktif bersama rakyat lain dalam menuntut kemerdekaan. Pengorbanan beliau sangat besar, termasuk kesanggupan menyerahkan harta pusaka pemberian ibu bapanya untuk membiayai rombongan Tunku Abdul Rahman ke London bagi menuntut kemerdekaan. Sumbangan gelang emas dan ucapan beliau di Dewan Hang Tuah telah menjadi inspirasi kepada rakyat untuk turut sama menyumbang wang ringgit dan harta peribadi bagi perbelanjaan rombongan tersebut. Pengorbanan para pemimpin dan rakyat terdahulu, termasuk Dato' Siti Rahmah, membolehkan kita menikmati kemerdekaan dan keamanan sehingga kini. Kata kunci: Pendidikan, Tanah Melayu, Perjuangan, Kemerdekaan, Gelang emas.