Encik Mohd Ismail Pemangku Ketua Kampung Seberang Stesyen dan Encik Kamaluddin Setiausaha Ketua Kampung Lubok Batu Mengenai Asal-Usul Kampung Seberang Stesyen di Segamat - Azahari, Muhammad Zahir Reza; Muhammad Razi, Nurhidayah; Syawal Bakhtiar, Syafiqah Rasyidah; Che Yusoff, Yushasniza (2014)
Transkrip ini mengandungi temubual bersama dua orang Tokoh iaitu Encik Mohd Ismail Bin Latip, Ketua Kampung Mukim Gemereh 2, dan Encik Kamaluddin bin Abd Rahman. Transkrip inj adalah mengenai sejarah dan asal-usul Kampung Seberang Stesyen. Transkrip temubual ini dijalankan di dua lokasi iajtu di kediaman Encik Ismail berlamat di dan kediaman Encik Kamaludin beralamat di No. 414-0, Bt 2, Jalan Muar, Lubok Batu, 85000, Segamat, Johor Darul Takzim masing-masing pada 24 April 2014 dan 4 Mei 2014 pada jam 5 peatang dan 9.00 malam. Encik Kamaludin bekerja sebagai Pembantu Tadbir Kanan di Pejabat Daerah Segamat dan juga merupakan Setiausaha Jawatan Kuasa Kampung (JKK) di dalam Penghulu Mukim Gemereh 2, dan beliau bertanggungjawab dalam menguruskan perkara berkaitan kampung-kampung di bawah mukim ini. Transkrjp ini menyentuh serba sedikit tentang latar belakang beliau serta pengalaman beliau sepanjang penglibatan beliau di dalam bidang pentadbiran dan pengurusan Kampung Seberang Stesen. Beliau turut menceritakan sejarah bagaimana beliau boleh berkecimpung dalam kepimpinan dan dalam menguruskan hal-ehwal kampung dan juga sejarah Kampung Seberang Stesyen, Segamat Johor.