Transkrip temubual bersama Tuan Haji Abdullah bin Shaari mengenai sejarah Kampung Berata, Segamat, Johor - Jusoh, Muhamad Kamil; Mohd Hairullah, Siti Fatimah; Ahmad, Siti Solehah; Manap, Zulaida (2014)
Transkrip ini mengandungi temu bual bersama Tuah Haji Abdullah bin Shaari. Temu bual ini mengenai Kampung Berata yang terletak di Segamat, Johor. Temu bual ini dijalankan di Masjid Lubok Batu, Segamat pada 22 Jun 2014, bermula jam 9:00 malam. Beliau merupakan penolong ketua kampung, bilal, dan imam di Kampung Berata. Beliau juga bakal dilantik sebagai ketua kampung. Transkrip ini menyentuh latar belakang dan pengalaman hidup beliau. Beliau turut menceritakan lebih terperinci tentang Kampung Berata serta penduduk-penduduknya. Pengalaman dan pandangan beliau memberikan maklumat penting tentang sejarah dan sosiobudaya kampung tersebut.